Händlerlinks
“Ramen spelen een sleutelrol bij de geluidsisolatie.”
“Ramen spelen een sleutelrol bij de geluidsisolatie.”
Geluidsisolatie expert ing. Ruben Erlacher: Rust.
Te veel geluid kan ons ziek maken. Absolute stilte veroorzaakt onbehagen. De optimale woonkwaliteit ligt daar ergens tussenin. Dat ramen belangrijk zijn als het gaat over geluidsisolatie, dat is duidelijk. Hoogwaardig geluidswerend glas alleen is echter niet altijd genoeg. Ingenieur Ruben Erlacher spreekt in dit interview over het optimale samenspel van glas, raamwerk en montage.

Is het uw doel als geluidsisolatie-expert om altijd zo min mogelijk geluid de ruimte binnen te laten?
Eigenlijk wel. Tenslotte is de geluidsisolatie, oftewel de akoestische kwaliteit van een gebouw, één van de belangrijkste aspecten bij de bouw of renovatie van een huis. Maar tegelijkertijd is het belangrijk om niet te overdrijven bij de isolatie van de gevel tegen geluid van buitenaf. Hoe stiller het in een ruimte is, des te meer vallen kleine geluidsbronnen op. We hebben een zekere akoestische verbinding met buiten nodig, maar die mag de limietwaarde niet overschrijden.

Want te veel geluid kan ons ziek maken…
Precies. Constante geluidsoverlast kan bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk. Vooral in steden worden we 24 uur per dag aan allerlei geluiden blootgesteld. Des te groter is daarom onze behoefte aan rust; we willen ons binnen onze eigen vier muren kunnen ontspannen. Daarom is een goede geluidsisolatie tussen de woningen en naar buiten toe zo belangrijk.

Is geluidsoverlast niet bovenal een subjectieve beleving?
Je zou zelfs kunnen zeggen: het ergste geluid is dat wat je niet wil horen. Wat dat dan ook mag zijn: een mug 's nachts of de hoofdweg die naast je huis loopt. En juist omdat geluidservaring subjectief is, is het belangrijk het geluid door professionals te laten meten. Zo kun je de akoestisch storing objectief beoordelen: ligt het geluid nog binnen de limiet of daarboven?

Welke soorten geluid bestaan er zoal?
De twee belangrijkste soorten zijn luchtgeluid en contactgeluid. Bij luchtgeluid gaat het om geluid dat via de lucht wordt overgedragen, zoals bijvoorbeeld muziek of verkeerslawaai. Contactgeluid wordt via de constructie overgedragen. Typische voorbeelden daarvan zijn stapgeluiden van bovenaf of geluiden die ontstaan bij het verschuiven van meubels. Een subcategorie van contactgeluid is installatiegeluid. Dan hebben we het over geluiden veroorzaakt door het doorspoelen van een wc, een garagedeur, rolluiken, ventilatoren of verwarmingsinstallaties.

Hoe komt luchtgeluid naar binnen?
Het geluid komt overal naar binnen waar er zwakke plekken zijn. Dat zijn meestal de ramen: complexe bouwelementen, die veel taken moeten vervullen en vaak verouderd en daardoor ondicht zijn. Daarbij komt nog eens dat de raamoppervlakken steeds groter worden. Dat is in principe een goede zaak, omdat er zo meer licht de ruimte binnenkomt. Maar het maakt geluidsisolatie des te belangrijker. In een gevel zijn de ramen duidelijk het belangrijkste bouwelement – ook wat geluidsisolatie betreft.

Waar moet ik bij het kiezen van ramen op letten, om een zo rustig mogelijke omgeving te creëren?
De kwaliteit van een raam wordt bepaald door het samenspel van glas, raamwerk en montage. Vaak letten mensen alleen op de geluidsisolatiewaarde van het glas. Maar dat is veel te beperkt, want ook de constructie van het raamwerk, en hoe goed het raam is gemonteerd, hebben een grote invloed op de geluidsisolatie. Je moet dus altijd letten op zowel het glas, het raamwerk als de montage – en niet te vergeten op de rolluikkast. Ook die moet luchtdicht en correct gemonteerd zijn, anders vindt het geluid via deze zwakke plek een weg naar binnen.

Wanneer is een geluidsisolatiemeting zinvol?
De akoestische kwaliteit van een gebouw is één van de belangrijkste aspecten bij de bouw van een huis. In dat opzicht adviseer ik altijd een geluidsplan te laten opmaken. Bij nieuwbouw, maar zeker ook bij renovaties. Dat biedt de mogelijkheid om echt iets te verbeteren – en niet met de natte vinger, maar technisch onderbouwd. Men berekent dan het gewenste geluidsniveau per ruimte en op basis daarvan worden de ramen gekozen.
“Ramen spelen een sleutelrol bij de geluidsisolatie.”
Nauwsluitend geconstrueerd en vakkundig gemonteerd: onze standaardramen bieden met 32 tot 47 dB altijd een optimale geluidsisolatie.
“Ramen spelen een sleutelrol bij de geluidsisolatie.”
Als expert op het gebied van geluidsisolatie weet Ruben Erlacher van architecten- en ingenieursbureau Erlacher in Zuid-Tirol waar men op moet letten bij het kiezen van ramen.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: https://finstral.com/fl/20-3669.html
PageConfig.OriginalQueryString: