Händlerlinks
“De uitdrukking ‘in een handomdraai’ is hiervoor uitgevonden.”
Finstral-expert Timo Sachse: Montagemethoden van Finstral.
“De uitdrukking ‘in een handomdraai’ is hiervoor uitgevonden.”
Ramen van tientallen jaren oud vervangen heeft altijd veel voordelen, zoals meer comfort, betere geluidsisolatie, een mooier design... en vooral: een merkbare verlaging van de energiekosten dankzij een betere thermische isolatie. Maar het beste nieuws komt van Finstral: met onze minimaal invasieve montagemethoden kunnen ramen in een recordtijd worden vervangen – zonder de bewoners tijdelijk ergens anders te moeten onderbrengen, zonder lawaai, vuil of steigers en zonder breek-, metsel- en schilderwerk. Hoe dit precies werkt, legt Finstral-expert Timo Sachse uit in dit interview.

Tegen de achtergrond van de klimaatcrisis en de hoge energiekosten krijgen moderne verwarmingssystemen alle aandacht. Maar hoe zit het eigenlijk met de ramen?
We zien ze continu, daarvoor hoeven we niet naar de kelder of zolder – maar verrassend genoeg worden ramen nog veel te vaak over het hoofd gezien. Natuurlijk is het type verwarming en dus hoe de energie wordt opgewekt, een belangrijk aspect. Maar de meest duurzame energie is en blijft die energie die überhaupt nooit wordt verbruikt. En daar helpen moderne, perfect geïsoleerde ramen zoals die van Finstral bij. Ze zorgen niet alleen voor een lagere CO2-uitstoot, maar besparen ook geld, dat anders in de ware zin van het woord de ramen uit zou vliegen.

Het renoveren van ramen is dus vanuit energieoogpunt echt zinvol, maar de vervanging op zich is duur, tijdrovend, complex... en vereist goed geïsoleerde zenuwen. Toch?
Wanneer het Finstral is die de nieuwe ramen plaatst, ligt het anders. Het is bijna kinderspel... nu ja, ramen zijn wellicht wat zwaar voor kinderen (lacht). Wij noemen onze innovatieve methoden liever “minimaal invasief”.

“Minimaal invasief” klinkt als geneeskunde of chirurgie...
Ja, precies. Artsen proberen operatietechnieken toe te passen die zo min mogelijk weefsel beschadigen. En onze ambitie is het om bij het vervangen van ramen zo min mogelijk aan het muurwerk te raken. Want het openbreken van een muur gaat altijd gepaard met vuil, lawaai, tijd en kosten. Je moet dan een beroep gaan doen op metselaars en schilders, en dus andere ondernemingen gaan inschakelen. In de meeste gevallen heb je ook een steiger nodig. De bewoners moeten tijdelijk ergens anders ondergebracht worden, de buren raken geïrriteerd. Pfoe. Als je echter minimaal invasief te werk gaat, reduceer je de ongemakken – en gaat het sneller. Dat geldt voor een operatie, maar evengoed voor een renovatieproject.

Maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Een raam is nu eenmaal ingewerkt in de muur, toch?
Natuurlijk – en dat blijft zo, zelfs nadat wij ze hebben vernieuwd. Om het in een paar simpele woorden te zeggen, het geheim van de Finstral-montage zit hem hierin: wij laten het in de muur ingewerkte deel van het oude raam – het oude frame dus – precies zitten waar het zit. En blijven het gewoon gebruiken voor het nieuwe raam, als een soort “steunconstructie”. Je mag gerust spreken van een staaltje duurzaamheid!
Betekent dit dan dat mijn nieuwe Finstral-raam geen nieuw frame krijgt?
Jawel, natuurlijk wel... en wat voor één! Alleen daarmee voldoen onze ramen aan de hoogste eisen op het gebied van warmte-isolatie, veiligheid, geluidsisolatie, enz. Maar we hoeven dus niet eerst het oude frame met heel veel moeite uit te breken, om vervolgens het nieuwe frame opnieuw helemaal in te pleisteren, wat tijdrovend en duur is. Nee, we zetten gewoon een nieuw frame over het oude en verbinden die twee met elkaar.

Hoe gebeurt dat dan precies?
Hoe dat precies gebeurt hangt af van het oorspronkelijke raam, maar het principe is altijd hetzelfde: oude houten frames zagen we terug, we zetten er het nieuwe frame overheen en schroeven het vast. Dit noemen we de “overzetmontage”. Onze “inschuifmontage” wordt gebruikt voor oude ramen in kunststof of aluminium: we maken ze gewoon grondig schoon nadat we eerst al het beslag hebben verwijderd. Dan wordt het nieuwe frame van binnenuit ingeschoven tegen het bestaande frame en vastgeschroefd. En voor de volledigheid: als het oude raam destijds al werd gemonteerd in twee fasen, d.w.z. ingebouwd in het muurwerk door middel van een stelraam, dan kunnen we dit blijven gebruiken. Dan wordt het oude frame simpelweg van het stelraam afgeschroefd en het nieuwe wordt erop geschroefd. Bij elke variant wordt tot slot natuurlijk de nieuwe vleugel met het glas ingehangen en wordt alles perfect afgesteld... En altijd kunnen we het doen met slechts twee raammonteurs! Als je in de kamer ernaast zit, merk je nauwelijks dat ze bezig zijn. En vraag je je af waarom ze zo snel weer weg zijn.

Waarom? Hoe lang duurt de vervanging in totaal?
In geval van overzetmontage ongeveer twee uur per raam, in geval van inschuifmontage of stelraammontage mag je zelfs slechts een goed uur rekenen. De uitdrukking ‘in een handomdraai’ is hiervoor uitgevonden. En niet te vergeten: als we dan toch bezig zijn met het vervangen van de ramen, zorgen we er natuurlijk ook voor dat de bouwaansluitingen helemaal up-to-date zijn.

Dat klinkt haast te mooi om waar te zijn. Over mooi gesproken: hoe ziet het er dan uit? Aan de buitenzijde mag of moet je vaak niet te veel ingrijpen... maar aan de binnenzijde wil iemand misschien wel een nieuwe kleur of een ander materiaal.
Dat kan allemaal. Bij de inschuifmontage blijft het oude frame langs de buitenzijde zichtbaar: gecombineerd met de volledig glazen look van onze Nova-line vleugel zie je aan de gevel geen verschil! Maar voor de binnenzijde heeft de klant volledig vrije keuze uit ons modulaire raamassortiment. Raamwerk van kunststof, aluminium, glas of echt hout? Zelfs keramiek of andere metalen behoren tot de mogelijkheden. Gecombineerd met een elegante raamgreep. Daar knapt een ruimte enorm van op. Ook op functioneel gebied zijn er veel mogelijkheden. Met een innovatieve zonwering geïntegreerd in de combivleugel, bijvoorbeeld. Of met licht zonwerend glas om te voorkomen dat de ruimtes te warm worden. En ga zo maar door...

Is schimmelvorming iets om je zorgen over te maken als de ramen plotseling veel beter geïsoleerd zijn?
Niet als je tegelijkertijd zorgt voor een gecontroleerde ventilatie van de binnenruimtes. Deze kan ook rechtstreeks in het raamwerk worden geïntegreerd. Je ziet het niet, je voelt het niet, maar het zorgt wel voor de noodzakelijke verse lucht.

Dus nieuwe, mooiere, dichtere, modernere, ventilerende ramen – door middel van een snelle en eenvoudige vervanging. Wie zou daar nee tegen zeggen?
Alleen inbrekers (lacht). Want nieuwe Finstral-ramen zijn natuurlijk altijd bijzonder goed beveiligd.
“De uitdrukking ‘in een handomdraai’ is hiervoor uitgevonden.”
Timo Sachse werkt al bijna 30 jaar bij Finstral, is al minstens net zo lang gepassioneerd door ramen – en als hoofd Technische verkoop vindt hij het vooral leuk om zich bezig te houden met complexe en omvangrijke renovatieprojecten.
“De uitdrukking ‘in een handomdraai’ is hiervoor uitgevonden.”
Ongeveer 1.400 ramen, in 3 maanden tijd met 6 monteurs: de renovatie van 3 appartementencomplexen in Erfurt laat zien hoe de inschuifmontage van Finstral het vervangen van oude ramen radicaal vereenvoudigt.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: https://finstral.com/fl/magazine/de-uitdrukking-in-een-handomdraai-is-hiervoor-uitgevonden/20-11706.html
PageConfig.OriginalQueryString: