Händlerlinks
“Kunststof is het ideale materiaal voor ramen.”
“Kunststof is het ideale materiaal voor ramen.”
Hoofd Systeemtechniek Franz Gufler: Isolatie.
Ramen zorgen voor licht en verse lucht. Ze houden hitte en kou buiten, beschermen tegen wind, regen en lawaai. En dat alles puur mechanisch en nagenoeg onderhoudsvrij voor tientallen jaren. Je zou het niet zeggen, maar ramen zijn uiterst complexe bouwelementen. Franz Gufler weet als hoofd Systeemtechniek waarom Finstral-ramen ook op het gebied van isolatie tot de beste behoren.

Hoe moet een raam gebouwd zijn, om ervoor te zorgen dat het optimaal isoleert?
Er zijn drie factoren die de isolatiewaarde van een raam bepalen: raamwerk, glas en montage. Voor het raamwerk gebruiken we bij Finstral uit principe altijd kunststof. Het is niet geleidend zoals aluminium en het verweert niet. En het maakt ramen absoluut dicht, omdat de hoeken gelast kunnen worden. Kunststof is gewoon het ideale materiaal voor ramen.

En welke rol speelt het glas?
Isolatieglas bestaat doorgaans uit twee of drie glasplaten, een afstandhouder en een vulling met argongas in de glasspouw. Het verschil in kwaliteit zit hem in de hoogwaardigheid van de gebruikte bestanddelen: echt moderne glascoatings isoleren niet alleen, maar laten ook aanzienlijk meer daglicht door. En echt goede afstandhouders moeten warmte-isolerend en hoekgelast zijn. Wij bij Finstral produceren ons isolatieglas altijd zelf en principieel alleen uit de beste materialen en componenten die op de markt verkrijgbaar zijn.

Resteert nog de montage...
Die is ongelooflijk belangrijk. Ongeveer 30% van de isolerende werking van een raam wordt bepaald door een vakkundige montage. Daarom hechten we zoveel belang aan opgeleide monteurs. Samen met het Institut für Fenstertechnik (ift) Rosenheim hebben we het strengste certificeringsprogramma in Europa gelanceerd.

Waarom isoleren Finstral-ramen zo bijzonder goed?
Omdat wij alles zelf doen: van de ontwikkeling en de productie tot en met de montage. Hierdoor kunnen wij een hogere kwaliteitsstandaard bieden. Wat onze ramen dus zo bijzonder maakt, is de drievuldige unieke kwaliteit van raamwerk, glas en plaatsing.

Hoe kom je tot een betere warmte-isolatie?
Meer warmte-isolatie bereik je door te kiezen voor dikkere profielen en driedubbel glas. Dat wordt overal aangeraden waar buiten- en binnentemperatuur sterk van elkaar verschillen. In een koud klimaat, waar het binnen warm moet zijn, of juist in zeer warme streken, met een hoge aanwezigheid van airconditioning in de woningen. Om een ruimte met een graad te verkoelen, heb je driemaal zoveel energie nodig als om dezelfde ruimte een graad warmer te krijgen. En deze energie mag niet ontsnappen via de ramen.

Wanneer is speciaal warmte-isolatieglas zinvol?
Of u dubbel- of driedubbel glas nodig heeft, hangt onder andere af van het klimaat waarin u woont en of uw woning bijvoorbeeld airconditioning heeft. In geval van een aircosysteem raad ik in principe het maximaal isolerende driedubbel glas aan. Daarbij komt dat in een mediterraan klimaat de periode dat airco noodzakelijk is, langer duurt dan de periode dat de verwarming aan moet. In deze context is het ook belangrijk te weten dat ons driedubbel isolatieglas evenveel licht doorlaat als het dubbelglas.

Hoe kan ik berekenen of en wanneer nieuwe ramen renderen?
Nieuwe ramen renderen altijd. Het zijn de meest eenvoudig te vervangen elementen van een gebouw en brengen tal van voordelen met zich mee. Laten we beginnen met de isolatie: deze wordt gemeten aan de hand van de warmtedoorgangscoëfficient, de U-waarde. Wanneer deze met 1,0 verbetert, bespaart dat ongeveer 100 kWh aan stookenergie (komt overeen met ca. 10 m³ aardgas) per vierkante meter raamoppervlak per jaar. Dat is een grove richtwaarde; onze adviseurs rekenen dit graag nauwkeurig voor u uit. En ze zullen u tegelijkertijd aantonen dat nieuwe ramen ook beter beschermen tegen inbraak, meer licht in huis halen, gemakkelijk te reinigen en nagenoeg onderhoudsvrij zijn. En dat ze geluid buitenhouden. Het eerste wat onze klanten na een raamvervanging vaak merken, is hoeveel stiller het is.

Waar komt het bij geluidsisolatie op aan?
Wanneer we voortdurend worden blootgesteld aan geluidsoverlast, worden we ziek. Daarom is geluidsisolatie niet te onderschatten. Vanuit technisch oogpunt gaat het daarbij om twee dingen: ten eerste moeten alle voegen absoluut dicht zijn. Daar zijn wij bij Finstral heel goed in, omdat wij onze afdichtingen duurzaam vormvast coëxtruderen aan de profielen. Omdat bij ons het glas altijd met het kader verlijmd wordt en niet slechts opgeklost. En omdat de vele vergrendelingspunten tussen vleugel en frame voor een hoge aandrukkracht zorgen. Ten tweede zorgen de asymmetrische opbouw en de grote afstand tussen de glasplaten ervoor dat het geluid wordt gereduceerd. Wanneer je daarmee rekening houdt bij de samenstelling van een Finstral-raam, kan dit tot wel 47 dB geluid dempen.
“Kunststof is het ideale materiaal voor ramen.”
15 à 25% van de verwarmingsenergie kan via slecht geïsoleerde ramen verloren gaan. Goed geïsoleerde ramen verlagen de stookkosten aanzienlijk.
“Kunststof is het ideale materiaal voor ramen.”
Franz Gufler ontwikkelt al 15 jaar Finstral-raamsystemen. Sinds bijna 2 jaar is hij hoofd van de afdeling Systeemtechniek.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: https://finstral.com/fl/magazine/kunststof-is-het-ideale-materiaal-voor-ramen/20-3671.html
PageConfig.OriginalQueryString: