Händlerlinks
“Wij doen het zoals de inbrekers.”
Interview over veiligheid van ramen met Ing. Robert Krippahl.
“Wij doen het zoals de inbrekers.”
Het gemak waarmee een inbreker binnengeraakt, hangt vooral af van hoe goed een raam beveiligd is. Het Institut für Fenstertechnik (ift) Rosenheim voert daarom regelmatig inbraaktests bij ramen en deuren uit. Veiligheidsexpert ing. Robert Krippahl legt uit wat er precies gebeurt tijdens deze tests en waar men op moeten letten bij het kiezen van ramen.

Hoe verloopt een inbraaktest bij een raam?
Wij doen het zoals de inbrekers. Bij onze testprocedures simuleren we hun werkwijze en we toetsen ze regelmatig af aan de praktijkervaring van de recherche, om ze vervolgens steeds opnieuw op punt te stellen. De meeste inbraken gebeuren door middel van openwrikken. Het belangrijkste deel van een inbraaktest is daarom het handmatige deel. Daarbij proberen we met verschillende inbraakgereedschappen een doorgang te creëren waarlangs een inbreker zou kunnen binnendringen.

Hoe bepaalt u of een raam inbraakwerend is?
Het doorslaggevende testcriterium is de inbreektijd. Bij voldoende mechanische weerstand gedraagt de dader zich als een hert: hij wordt zenuwachtig. Als hij niet snel succes heeft, haakt hij vaak af. Volgens politiestatistieken kan zo meer dan 40% van de inbraakpogingen worden voorkomen. De weerstandstijd varieert van 3 minuten (RC 2) tot 20 minuten (RC 6). Indien binnen de testtijd geen afdoende doorgang wordt gecreëerd, geldt de test als geslaagd.

Als de meeste inbrekers ramen gemakkelijk opengewrikt krijgen, is veiligheidsglas dan wel zinvol?
Inbraakwerende bouwelementen zijn altijd maar zo sterk als de zwakste schakel in de hele ‘veiligheidsketen’. Dan hebben we het over het muurwerk, de bevestiging, het raamwerk, het beslag (inclusief de schroefverbindingen), maar ook over de beglazing en de aansluiting ervan. De ift-ingenieurs controleren alle mogelijke zwakke punten. Om ervoor te zorgen dat de beglazing niet gewoon met een simpele steen kan worden kapotgeslagen, is vanaf weerstandsklasse RC 2 inslagwerende beglazing vereist die getest werd volgens de normen. Bij hogere weerstandsklassen nemen de vereisten voor de beglazing natuurlijk toe.

Weerstandsklasse RC 2 is dus voldoende? En wanneer wordt RC 3 aanbevolen?
Eerst moet het inbraakrisico worden afgewogen en vervolgens moeten de gepaste veiligheidsvoorzieningen worden bepaald. Dit betekent: hoe minder een raam zichtbaar is van buitenaf, hoe verder weg de buren zijn en hoe waardevoller een eigendom lijkt of is, des te hoger het risico is op inbraak. Naast afschrikkende maatregelen zoals bewegingsmelders met licht- en geluidsignalen, is de mechanische beveiliging van ramen en huisdeuren de belangrijkste maatregel. Welke voorzieningen worden toegepast, hangt ook af van de persoonlijke veiligheidsbehoeften van de bewoners. De recherche adviseert voor normale woningen zonder waardevolle inboedel klasse RC 2. RC 3 wordt gehanteerd voor onroerend goed dat een hoge waarde herbergt, maar ook voor kantoor- en overheidsgebouwen die risico lopen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het kiezen van nieuwe ramen?
Het is belangrijk dat de ramen en raamdeuren een volledige test volgens de norm EN 1627ff succesvol hebben doorstaan. Bij het ift Rosenheim wordt dit gecommuniceerd door middel van een testdocument met het bijbehorende ift-certificaat.

Speelt de montage eigenlijk ook een rol?
Absoluut. Een vakkundige montage is een belangrijk onderdeel van het veiligheidsconcept. Het wordt aanbevolen om deze alleen te laten uitvoeren door gekwalificeerde monteurs. De beste garantie heb je wanneer je zowel voor de ramen als voor de montage vertrouwt op gecertificeerde producten en diensten.

En hoe kom ik erachter of de ramen in een bestaande woning of een ouder huis voldoende inbraakbeveiliging bieden?
Een indicatie voor inbraakwerende ramen zijn alleszins vergrendelingspunten in de vorm van paddenstoelnokken of vergrendelingsbouten. Veiligheidsglas is niet altijd gelabeld en is voor leken moeilijk te herkennen. Hiervoor moet een gecertificeerd gespecialiseerd bedrijf worden geraadpleegd.
“Wij doen het zoals de inbrekers.”
Maak inbrekers het leven moeilijk: ing. Robert Krippahl is productmanager bij het ift Rosenheim. Daarvoor werkte hij vele jaren als manager van het testcentrum in het veiligheidslaboratorium, dat zich ook bekommert om inbraakwerendheid.
“Wij doen het zoals de inbrekers.”
Aan de testopstelling onderzoekt het Institut für Fenstertechnik (ift) Rosenheim de inbraakwerendheid van ramen.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: https://finstral.com/fl/magazine/wij-doen-het-zoals-de-inbrekers/20-11705.html
PageConfig.OriginalQueryString: